Далечни пътешествия Почивка

Една романтична разходка в Рим

Ваканция в Рим 

До преди няколко години имах една мечта – да посетя Рим, вечният град и отлагах този момент с много години, с единствената цел да срещна подходящия човек, с който да го посетя. И ето, че това се случи в точното време с точния човек. Пътуването до Рим е важно събитие за мен, тъй като с него започнах и един нов живот. Живот с моя съпруг, а малко след него се промени и моята кариера.

За Рим пътувахме от Абу Даби (по това време живеехме в ОАЕ). Пътувахме с Etihad Airlines и пътуването беше много спокойно. Точно преди да кацнем вълнението ми беше най-голямо – бях на път да сбъдна една от мечтите си!

Имахме около десет дена да се разходим из красивия град, като няколко от тях бяхме в Умбрия – далеч от шума и на свеж планински въздух. Хотелът ни през първите дни в Рим беше точно до Ватикана, малко хотелче три звезди с малки стаи, по прекрасна тераса с гледка към Ватикана.  Изгледът беше много романтичен и незабравим.

Следващата седмица разглеждахме Рим и най-големите забележителности от сутрин до здрач. Разходките до антични сгради през деня и малките шумни ресторантчета вечер ни изтощаваха, но в същото време бяхме много щастливи. Навсякъде вървяхме пеша. Беше септември, и след горещия август сега времето беше на наша страна. Въпреки че Рим е град с целогодишен поток от туристи, лятото е много топло… Поне така съм чувала.

Разглеждайки снимките, в мен нахлуват спомени за всички места които посетихме – Колизеума, Навона, фонтанът Треви, Испанските стъпала, Римския форум, редица катедрали и много други. Стълби! Навсякъде имаше много стълби, и за да стигнеш до поредната забележителност трябва да ги изкачиш.

Снимах много красиви гледки, направих поне 1000 снимки. Когато Рим ми липсва аз отварям тези снимки и той пак е с мен, с милионите си туристи, с нестихващия уличен шум и различните миризми на всеки ъгъл – на стара сграда, вкусна пица или ароматно италианско кафе. За тези които още не са били в Рим, тук искам да ви го представя в черно-бяло, тъй като бих желала да го видите от друг ъгъл, какъвто не можете да намерите ако търсите в Гугъл.

Когато пътувам много обичам да наблюдавам хората и разбира се италианците в Рим. От все сърце мога да кажа, че те са много отворени, приятелски настроени и усмихнати хора. Говорят изключително много и са готови да те научат на езика си. Италианците и италианките имат стил и класа, те са облечени по последна мода. Нещо което не ме учуди като се има в предвид че Италия е родината на Модата. На някои места италианците не говореха английски, но това не ни притесни защото компенсираха с чаровни усмивки и просто нямаше как да им се ядосаш за каквото и да е. Не е тук мястото да споменавам за италианските мъже, тема табу за една наскоро омъжена жена… Но славата им на Дон Жуани се носи надалеч.

Храната! Тя беше ТОЛКОВА ВКУСНА. Особено идвайки от пустинята, в която рядко можеш да закупиш току що откъснати плодове и зеленчуци. Само след като опиташ италианската храна можеш да признаеш – дори само заради храната това далечно пътуване си струваше. Ако обаче решите да обядвате или вечеряте на туристическо място, не се учудвайте от високата сметка, която ще получите накрая. Но ако попаднете на малко чаровно ресторантче, познато само на местните жители, ще хапнете вкусна и евтина италианска храна.

За нощувка в Рим ви препоръчвам Villa Magnolia Relais, чаровен семеен хотел с изключително любезен персонал, модерни стаи и огромна градина. Там отседнахме за 2 вечери и мениджърът беше много услужлив и мил.

Желая ви хубав ден!

Силви

Правата на снимките са запазени от sofiamama.com

You Might Also Like

%d bloggers like this: