Далечни пътешествия Почивка

Последните слънчеви дни на лятото в Ситония – част 1

Сарти, Неос Мармарас и плажът Лагомандра 

плаж

Ето, че дойде и нашият ред за заслужена почивка. Решили да хванем последните слънчеви дни в прекрасната и близка до нас Гърция, опаковахме багажа, приготвихме бебето и дим да ни няма 🙂

Красивата дестинация Ситония, Халкидики ни посрещна със слънце, тъмно синьо море и безкрайни маслинови горички и тук-там палми и смокини, готови да бъдат набрани. Безбройните бели къщички с червени покриви, сгушени в борова зеленина очакваха късните туристи тази есен.

Ситония, както винаги, беше пълна с български туристи. В едно от заведенията келнерът ни говореше на български език и ни даде българско меню. И нищо чудно – намирахме се на същото разстояние от София колкото до Черно Море, но с няколко разлики:  тук чалгата липсва, обслужването е много по-добро, а хората са усмихнати и добродушни. Морето е чисто и много красиво.

Егейско море, Халкидик

Егейско море, Халкидики

Разбира се пътуването с бебе на море предполага внимателна и много дълга подготовка на багажа, който едвам се събира в сравнително малката кола… (куфарът ни пътуваше гордо на предната седалка). За сметка на това на плаж с бебе се оказа значително по лежерно изживяване в сравнение с последния ни опит за плажуване с батко му. За момент даже успяхме да се отпуснем напълно и да почетем, докато той весело шляпкаше в надуваемата палма-басейн до нас.

IMG_0414

Зеленият полуостров Ситония не е много голям, с кола може да се обиколи за няколко часа. На втория ден обиколихме полуострова по крайбрежния път. Той е изключително живописен и се вие между маслинови плантации, като през цялото време се радвахме на незабравими гледки към Атон, Касандра или към бели кораби, плаващи в спокойното синьо море.

beach1

Пътуването с бебе има още едно предимство – то спи почти през цялото време 🙂 По пътя си спряхме в няколко крайбрежни градчета с цел да си починем и опитаме вкусната гръцка кухня. Едно от тях беше Сарти, сравнително голям морски курорт с красива крайбрежна алея и хубав плаж, подходящ за семейства с деца. Туристите бяха от различни точки на света, а гледката към съседния Атон беше невероятна и запомняща се.

Плажът на Сарти

Плажът на Сарти

Гледка към Атон от Сарти

Гледка към Атон от Сарти

Плаж Сарти

Плаж Сарти

Плаж Сарти и гледка към Атон

Плаж Сарти и гледка към Атон

Крайбрежната алея на Сарти

Крайбрежната алея на Сарти

Сувенири от Сарти

Сувенири от Сарти

Магазинче в Сарти

Магазинче в Сарти

Украса пред ресторант в Сарти

Украса пред ресторант в Сарти

Прясна риба в Сарти

Прясна риба в Сарти

Типична таверна в Сарти

Типична таверна в Сарти

Следващата ни кратка спирка беше в Неос Мармарас – едно от най-големите курортни градчета в Ситония. Градът е осеян с малки бели къщички разположени на планински склон и с гледка към синьото море. Там спряхме за кратка разходка на плажа.

Плажът на Неос Мармарас

Плажът на Неос Мармарас

Неос Мармарас

Неос Мармарас

Неос Мармарас

Малко след Неос Мармарас се отбихме да погледаме морето от случайна отбивка и попаднахме на този красив плаж, където седнахме да пием кафе.

Плаж Лагомандра

Плаж Лагомандра

 

Прочетете също: Ситония част 2 – кратка отбивка в Порто Карас, Порто Куфо и Партенонас

Всички права върху текста и снимките са запазени от sofiamama.com

You Might Also Like

  • Партенонас, Порто Куфо и Порто Карас. Пътуване в Ситония, Халкидики. September 14, 2013 at 7:29 pm

    […] Препоръчвам още Ситония Част 1 […]

  • Плажовете на Ситония, Халкидики, Гърция. на море в халкидики. July 5, 2015 at 3:09 pm

    […] Последни слънчеви дни в Ситония част 1  […]

  • %d bloggers like this: