Далечни пътешествия Почивка

Последните слънчеви дни в Ситония – част 2

Партенонас, Порто Куфо и Порто Карас

На 6 км от Неос Мармарас в планината се намира каменното селце Партенонас. За да достигнем до него карахме през безброй маслинови горички, а от него се откри гледка, която си заслужава да се види.

Гледка мечта

Гледка мечта

Селцето е малко и се състои от малки каменни къщи, а от всякъде се носи аромат на смокини и грозде. Атмосферата в него напомня на някое малко италианско селце в Умбрия като например Асиси.

Каменна къща

Каменна къща

Типична гледка

Спряхме да обядваме в малък чаровен ресторант на входа на селото с невероятна гледка към морето.

Нарове

Нарове

Гръцка салата

Гръцка салата

selce5

Продължихме разходката по крайбрежния път и загледана в красивите бели лодки в далечината си мечтая да се присъединим към някои от морските маршрути до Атон, Диапорос, плаж Зографу… но с малко бебе тази мисия е все още невъзможна.

Като компенсация спираме в пристанищното градче на пътя ни – Порто Куфо.

Плажът на Порто Куфо

Плажът на Порто Куфо

IMG_8494

Случайно ни заговори възрастен българин от една лодка с българското знаме. Разказа ни колко тихо е селцето и как само един моторист смущава спокойствието им. Явно дядото прекарваше цялото си лято на лодката си.

Порто Карас / Porto Carras 

На няколко км от Неос Мармарас се издига луксозният 5 звезден комплекс Порто Карас, чиито строеж е започнал в далечната 1973 г. от корабния собственик и бизнесмен Янис Карас. Минавайки покрай отклонението за него, решихме да се отбием и да разгледаме комплекса. Трябваше да платим 3 евро вход на човек, за да ни пуснат защото не бяхме гости на хотела. Което е напълно разбираемо при високата цена на нощувка (средно 200 Евро на вечер). Билетът ни даваше достъп до плажа Кохи и решихме да се разходим до него. Спряхме пред един от хотелите в комплекса – големият Мелитон, наподобяващ голям ферибот. Хотелът разполага с прекрасни алеи за разходки с детски колички, както и за велосипедисти.

Хотел Мелитон, Порто Карас

Хотел Мелитон, Порто Карас

Алеи за разходки в гората

Алеи за разходки в гората

Лодки под наем

Лодки под наем

Заобиколихме марината и преминавайки през борови горички достигнахме до плажът Кохи, който имаше гледка към Неос Мармарас.

Гледка към Неос Мармарас

Гледка към Неос Мармарас

Плаж Кохи на залез слънце

Плаж Кохи на залез слънце

Плаж Кохи, Порто Карас

Плаж Кохи, Порто Карас 

Марината в Порто Карас е огромна и впечатляваща.

Марина Порто Карас

Марина Порто Карас

Марина Порто Карас

Марина Порто Карас                                                                                                                                                                      Ако се чудите от къде са най-големите яхти на пристанището, ние забелязахме, че те са с българското знаме… всяка втора яхта беше българска. 

 

Марина Порто Карас

Марина Порто Карас

Ех, Dolce Vita…

Разглеждайки картата на хотелския комплекс открихме, че той е огромен! Разполага с конна база, голф игрище, няколко плажа, гори, 2 спа центрове, детски кътове, винарна, множество ресторанти, марина, площадка за хеликоптер.

Нямахме време да влезем да разгледаме и вътре, но отвън базата изглеждаше малко запусната за съжаление… Не съм убедена, че дори да имах тези 200 евро за нощувка там си заслужава. Но за сметка на това, природата е прекрасна и си заслужава да отделите няколко часа за разходки в месността ако сте наблизо.

Препоръчвам още Ситония Част 1

Ситония част 3: Плажовете на Ситония 

You Might Also Like

%d bloggers like this: