Вкусно

Суши от тати

Суши от тати 

Специални благодарности за този пост на моя съпруг.

Като бременна и кърмачка сушито е едно от нещата, от които трябваше да се лиша, заради суровите продукти използвани за направата му… Или поне сушито в заведенията навън. Но не и сушито в къщи, което ви представяме тук, направено изцяло от продукти, които си хапвах дори и бременна. Снимките са единствения ми принос към този пост и към това вкусно суши като цяло. 100 % направено в къщи от съпруга ми.

Продукти за суши

Продукти за суши

Продуктите за суши:

За завиване

 1. Ориз за суши – 2 чаени чаши
 2. Лист нори (зад това странно име стои култивирано японско водорасло)
 3. Оризов оцет за суши

 

Оризов оцет

Оризов оцет

 

Нори

Нори 

Пълнежи:

 1. Риба: за нашето суши използвахме пушена сьомга. Но може да се сложи и друга предпочитана от вас риба.
 2. Други морски продукти по желание: скариди, октопод, калмари, хайвер, ролца от раци и т.н. Ние използвахме само рулца от раци.
 3. Зеленчуци: краставица, авокадо, морков, чушка
Сьомга

Пушена сьомга

Допълнителни:

 • Уасаби: пикантна паста приготвена от растението уасаби
 • Джинджифил: маринованият джинджифил, който се консумира между отделните блюда суши се нарича Гари. Приготвя се от настърган на тънки шайби пресен джинджифил, сол, оризов оцет и захар
 • Соев сос, в който се топи готовото суши преди да се хапне

Пособия за готвенето на суши:

 1. Бамбукова рогозка за навиване
 2. Дървена купа
 3. Дървена лопатка за разбъркване

Бамбуковата рогозка

Дървената купа за ориза

Дървената купа и лопатка за ориза

Приготовление:

Оризът се вари в съотношение 2 към 1 (една чаша ориз, две чаши вода) за около 25 – 30 минути  на умерен огън, след като се свали от котлона се оставя да поседи за около 10 минути под капак. След това се изсипва в дървена купа и се разбърква внимателно с три лъжици оризов оцет. Разстила се и оставя да изстине. Резултатът е лепкав ориз.

Взима се един лист нори и се поставя на около един сантиметър от ръба на рогозката за навиване, с лъскавата част надолу. Шепа ориз се разстила равномерно по листа, като максималната дебелина на оризовия слой да не е повече от 1 см.

Подготовка на ориза

Подготовка на ориза

Върху ориза се поставя пълнежа. При поставянето на пълнежа, вариациите са безброй, и в общи линии продуктите могат да се заменят по предпочитание, т.е. ако не обичате или не трябва да ядете сурова риба заменете я с пушена, като нас. Ако не ядете месо или риба заменете ги със зеленчуци. Сушито показано на снимките е Маки суши, т.е. навито суши. При Маки сушито има различни видове пълнеж, а на снимките е показано Футомаки, при което пълнежът обикновено е от един, два или повече вида, които да се допълват по вкус. На снимката е показано Футомаки с пълнеж от пушена сьомга, краставица и чушка. Пълнежът се поставя надлъжно на листа, така че след завиване да остане в средата.

Подготовка пълнеж

Подготовка пълнеж 

След поставяне на пълнежа  рогозката се повдига за навиване от страната на пълнежа и се започва навиване докато се оформи цилиндър. Докато се навива трябва да сме сигурни, че пълнежът остава на място и че оризът залепва добре. След като цилинърът е оформен се разрязва на по-малки парчета. От един лист Нори се получават приблизително 6 парчета суши хапки.

Навитото суши

Навитото суши

Рязане на сушито

Рязане на сушито

Парчета суши със сьомга

Парчета суши със сьомга

16a

 

Другият вид суши показан на снимката по-долу е „Урумаки“. Особеното при този вид суши е, че оризът е от външната страна, т.е. след разстилането му върху Нори листа го обърнете наобратно, така че оризът да остане от външната страна. За улеснение, можете да поставите парче прозрачно фолио върху рогозката предварително.

Подготовка за Урумаки

Подготовка за Урумаки

Слагане пълнеж на Урумаки

Слагане пълнеж на Урумаки

Урумаки преди рязането

Урумаки преди рязането 

Сушито се сервира непосредствено след направата му със соев сос, маринован джинджифил и уасаби.

Маринован джинджифил - Гири

Маринован джинджифил – Гири

А ето как изглеждаха нашите вкусни суши хапки:

30 парчета вкусно суши

30 парчета вкусно суши

31a

Получиха са 30 парчета суши, от които си облизахме пръстите. Количеството беше  достатъчно за двама, а ако ви интересува и финансовата част, за тези продукти платихме не повече от 25 лв.

Желая ви хубав ден!

You Might Also Like

 • Как да приготвим бисквитки с морска тема March 18, 2014 at 3:26 pm

  […] да я разгледате в по-голям размер. Разгледайте още: Как да си направим домашно Суши Здравословно раче за […]

 • %d bloggers like this: