Размисли

Детски кошмари

full_moon_cat

 

 

 

 

 

Напоследък бях много притеснена от внезапните събуждания на Белята през нощта, съпроводени с много и неутешим плач. Малкото момче явно сънуваше кошмари, или както са популярни night terrors – хистерии. Детето е много впечатлително и явно всяко ново нещо за него е предпоставка да сънува през нощта. Мислех, че причина може да е и яслата, многото нови преживявания там, смяната на режима, новите хора които среща…

Срещнах се с психолога Димитрина Проданова, много добра детска психоложка, която ме изслуша най-търпеливо в продължение на цял час и ми даде много добри съвети за двегодишното момче. Тя потвърди и моите предположения за яслата, като източник на събужданията и плача, като ми каза, че детето може да се вълнува и плаче не само от отрицателни емоции, но и положителни. Детето лесно се превъзбужда от всичко – шумове, хора… Рутината за малките деца е много важна, с нея те се чувстват сигурни и всяка промяна в нея им се отразява. Димитрина ме насочи за трите неща, които да следя в детето, за да разбера кога то е стресирано – дали се храни добре, дали спи добре и дали е активно. При промяна на някои от тези състояния, може да предположите, че детето е стресирано. Освен това тя ми обясни, че децата на 2-3 години не разбират значението на думата страх, а и дори да са сънували те не могат да разберат понятието сън все още. Това, което може да направим е да го гушнем и успокоим, но не да го будим рязко от хистеричното му състояние, тъй като това може още повече да го стресне.

Препоръката на Димитрина беше и да подложим малкия на много физическа активност, за да може да се уморява и да  спи по-добре.

Желая Ви приятен неделен ден и не забравяйте, че днес се иска прошка!

You Might Also Like

%d bloggers like this: