На фокус

Дивите лебеди и други приказки на Андерсен

“Далече-далече оттук – там, дето лястовичките отиват да зимуват, живееше един цар, който имаше единадесет сина и една дъщеря на име Елиза. Единайсетте братя бяха князе и затова ходеха на училище със звезда на гърдите и със сабя на кръста. Те пишеха с елмазени калеми на златни плочи и всичко заучаваха наизуст толкова добре, сякаш четяха по книга.”

Помните ли книжката за “Дивите Лебеди и други приказки” на Андерсен? Аз никога няма да забравя красивите й илюстрации от Марайа и за това реших да я потърся на площад Славейков, и да ги покажа на малките. За моя радост я намерих там не на едно, а на няколко места. Имаше я с мека и твърда корица, а цената зависи от това, колко е запазена. Намерих и книжки с пожелания за рожден ден. Тази, която аз купих струваше 25 лева, като цените се движат в този порядък – от 25 до 35 лева. Излязла е от печат на 20.09.1959 г. в тираж 65,000 бр. Продажната цена тогава е била 11.90лв. Приказките, които се включват са: Храбрият оловен войник, Цветята на малката Ида, Дивите Лебеди и Грозното патенце.

Книжката е сравнително запазена, като помолих малките да чета само аз, с цел да я запазим, защото е много стара. Мисля, че вече имат и любими илюстрации от Марайа.

You Might Also Like

%d bloggers like this: