Sylvi Studio Портфолио Безплатни дизайни

Как да организираме погача за 40 дена на новородено бебе плюс безплатен дизайн на украса за партито

photo-1434425937023-dd37d1512d9d

С опит в организацията на погача за 40 дена на бебе, днес ще разгледам най-важните традиции при организацията на това важно събитие. Тя се прави точно 4о дена след неговото раждане, когато е и моментът на представянето му пред обществото. Прието е, че до тогава бебето не се е виждало с много хора освен с близките си, за да се предпази от лоши очи и болести.

На 40-тия ден от раждането на бебето майката трябва да посети църквата, за да се пречисти, като се чете пречистваща молитва на майката, с бебето на ръце.

Ето някои важни традиции, както и идеи при погачата на бебето:

 • Поканата
  Един елегантен и незабравим начин да поканите гостите е с покана, разпечатана на картон и предадена лично. Гарантирам един наистина WOW ефект, защото малко хора го правят. Разбира се, може да поканите близките и лично, без специална покана.
 • Червен конец на вратата
  Обичай е да се завърже червен конец на външната врата, за да се изгонят всички лоши сили преди гостите да влезат при бебето.
 • Орисници
  На погачата се канят САМО жени, които трябва да орисат бебето с хубави пожелания за неговото бъдеще. Не трябва да се допускат мъже, дори и таткото. Таткото може да се върне едва след като ористниците са си тръгнали. Орисниците трябва да са си тръгнали преди здрач.
 • Подаръци за бебо и за мама
  Ако се чудите какво да подарите на бебето, няма да сгрешите ако му купите дрешки, които дори да са с един размер по-големи – винаги ще се приемат много добре на празника. Традиция е на майката да се подаряват сладки неща – бисквити, бонбони, торта, шоколад…като зад това седи поверието, че кърмата й ще стане по-сладка.
 • Сладки на трапезата
  На този ден на масата се сервират основно сладки неща, щрудел, баклава, сладки и др.
 • Питката
  Най-важният и основен момент в този ден е разчупването на питката над главата на майката и бебето. Бялата кърпа, специално приготвена за деня държат 2 избрани от майката жени, които задължително трябва да имат двама живи родители и се разчупва от свекървата или тъщата. Следва слагане на пари в кърпата от всяка една орисница, която в същото време пожелава хубави неща за бебето – да е умно, добро, красиво, здраво, др. Важно е да се сложат монети в кърпата. Първото парче от погачата е за Богородица и младенеца, второто – за детето. Тези две парчета са, за да се оставят при парите в кърпата и се качват на високо. Третото парче от питката се поставя в сито, ако има такова, и то е за родилката. Всички останали парчета от погачата се раздават на присъстващите. Задължително е всички поканени да вкусят от празничния хляб, като се поднася и мед.
 • Кърпата
  Бялата кърпа трябва да се завърже нито много стегнато, за да не е много стиснат в бъдеще, нито много хлабаво. С части от питката тя се оставя на високо място в къщата (символ на това детето да достигне висини и успехи), където тя трябва да остане поне 40 дена. След тези 40 дена трохите се дават на врабчетата.
 • Изпращане
  Традиция е майката да не изпраща гостите. Освен това, в този ден не трябва да се изнася храна от къщата.

Разбира се, важна част от цялата церемония са и малките детайли в украсата на бебешката стая за този важен ден.

Специално за читателите на блога предлагам напълно БЕЗПЛАТЕН дизайн изненада на украса за бебешка погача надпис “ПОГАЧА”. Този шарен закачлив дизайн стил БАРБАРОНИ, може да изтеглите след като се регистрирате с електронната си поща по-долу. Разпечатайте, изрежете, закачете на шнур и готово.

Име

Email

Регистрирайки се, давате съгласие да се абонирате за новини от нас, както и за всяка статия.

Други мои декорации може да разгледате в секция Sylvi Studio тук.

Последвайте ме в Instagram. 

 

You Might Also Like

%d bloggers like this: