Далечни пътешествия Почивка

В пустинята живеят пингвини. Както и любопитни жирафи, бял лъв и …

Виждали ли сте пингвини в пустиня? Сериозно. За първи път видях пингвини в Зоогическата градина във Виена и бях много впечатлена. Снимах ги и дълги месеци снимката стоеше на бюрото в офиса. Толкова ми харесаха. Още по-голямо впечатление ми направиха пингвините в … пустинята.

Ако не сте ходили в Ал Ейн (Al Ain), това е град на територията на емирство Абу Даби, ОАЕ, който се характеризира с по-хладния си климат през лятото и по-пищната зеленина навсякъде. Голяма част от местните жителите притежват “къщи” и там, за да “избягат” от летните жеги в столицата. Под къща разбирайте палат, а под по-малко жега  35-40ºС, вместо 44-48ºС, със значително по-ниска влажност на въздуха (изключително важно за пустинята).

 

Малко преди входа на Зоопарка

Е, именно в това градче се намира и най-голямата за мен атракция в целия Ал Ейн – Зоогическата градина.  Посещавала съм я може би 6-7 пъти и макар без деца, преживяването наистина си струва. На територията на зоопарка живят над 3,500 животни и птици, като голяма част от тях може да срещнете да се разхождат спокойно из алеите (тези, които не хапят, разбира се). А останалите, които са затворени са в огромни, чисти, подредедни и много зелени пространства, в които изглежда се чувстват много добре.

Ако не ви се върви, защото за да разгледате всичко ще ви трябват поне 3-4 часа, може да се качите на влакчето Зебра, което (особено в жегите) е много добра и препоръчителна опция.

 

 

 

При последното ми посещение преди време организаторите изграждаха нова част, която наподобява истински огромен Сафари парк. Днес той работи и посреща посетители с пълна сила.

Фламинготата бяха десетки, като спокойно плуваха в чистото езеро и се разхождаха в гъстата зеленина наоколо. Жирафите също бяха повече, отколкото бях виждала през живота си, като всеки се ширеше на огромно пространство, изградено специално за него. За миг ми стана тъжно за нашия Зоопарк в София. Децата още не са виждали жираф… Днес се замислих, кога ли ще дойде жираф и в Софийския Зоопарк? Поне един?

Който и град да посетя, едно от задължителните места, през които минавам е … Зоогическата градина. По тази причина съм посещавала не една и две, но тази бих поставила на първо място в класацията по атрактивност, зеленина, уникални забавления за всеки. И разбира се – мащаб.

Пингвините. Ако не вярвате.

Белият лъв.

Ако ви се хапва, за целта има обозначена полянка и горичка, където може да си направите барбекю на открито. Има всякаки удобства. Изградени са и големи площи специално за забава на най-малките, като разбира се, са включени и разнородни водни забавления.

Така че, ако имате възможност и път към този край (ей къде са, 3500 км), препоръчвам с две ръце дестинацията за семейства с деца. Но определено посетете Зоогическата градина през зимата, когато температурите са около приятните 20-25ºС. Днес в Ал Ейн е 47ºC…

Снимки: Личен архив

С приятели от Ливан и Сирия на разходка в Зоопарка.

You Might Also Like

%d bloggers like this: