На фокус

Реиновирана градинка с детска площадка в София. По Коледа стават чудеса.

Още когато беше обявено, че градинката на “Баня Лозенец”  в долната част на Лозенец близо до НДК ще бъде реиновирана, с любопитство очаквах резултата и ето, че днес случайно минавайки от там, бях много приятно изненадана от европейския вид и красотата на градинката след няколко месечните ремонти.

На фона на все повече негативните новини и разруха, минавайки от там ме лъхна огромна доза оптимизим и вяра, че хубави неща се случват, както и надежда, че с подобни малки крачки може да се превърнем в красива и приятна столица. И наистина повярвах, че по Коледа стават чудеса. За това и реших да споделя тази новина с вас.

Ще оставя снимките да говорят сами, но ето само някои от уникалните промени в градинката на Баня Лозенец: цялостна смяна на настилката (2.8 декара), много нови и красиви лампи, както и в настилката, камери за охрана с цел залавяне на нарушители, засаждане на много нови дръвчета, храсти, трева, напоителни системи, кръгла сцена, детска площадка за игри с много шарени и интересни игрушки, ударопоглъщаща настилка, красива бяла чешма, много нови пейки и кошчета. Трябва да се отбележи, че качеството на изпълнение на проекта е много високо, а дизайнът на всеки детайл – от кошчетата, лампите, до игрушките е неповторим.

Нова настилка и пейки

Нова настилка и пейки

Ново осветление и камери

Ново осветление и камери

14

 

Красивата настилка

Красивата настилка

Посадени са много нови дръвчета

Посадени са много нови дръвчета

Нова трева навсякъде

Нова трева навсякъде

5

Кошчета с инересен дизайн

Кошчета с интересен дизайн

Чешма със сърнички

Чешма със сърнички

16bw

27

Забрана за разходка на кучета

25

 

Осветление в настилката

Осветление в настилката

23

Площадка за игра или почивка

18

17

Детски кът

Игрушки

11

люлка

9

8

12

13

Наоколо също е реиновирано

Единственото, което ме притесни, е дали градинката ще се запази в този прекрасен вид още дълго време. Дали  ще остане толкова красива зависи от всеки, който я посети и искрено се надявам да няма вандали, както и камерите да свършат работата си. И реших да направя експеримент – да публикувам снимки от това чисто място пак, но пролетта. И искрено се надявам да е още по-красива.

Баня Лозенец – носи името си от местната къпалня с минерална вода, разрушена в периода 1975 – 1976 г., за да се построи на мястото ѝ високият блок.

Проектът за реконструкция е изготвен от Софпроект.

Ако искате да посетите друго място за отдих в околността, не пропускайте паркът зад Сити Център.

You Might Also Like

%d bloggers like this: