Гости Приятели

Трансформатори и едни различни детски площадки

Днес на фокус са няколко различни детски площадки в България, изградени от Сдружение Трансформатори  и с подкрепата на различни партньори. Кое е различното?

  • Инициативата да се промени градската среда за най-малките
  • Активностите в насока промяна, както от гледна точка на безопасността, така и за изграждане на простраства, които да провокират въображението на най-малките
  • Използването на естествени материали, дърво
  • Партньорство с художници, архитекти, дизайнери и др. за изгражането не само на функционална, но и на естетическа среда за най-малките

Започваме с:

ПЛОЩАДКА ЗА ЗАБРАВЕНИ ИГРИ

Площадка за забравени игри е в двора на храм „Свети Пророк Илия“ и представлява дървена площадка под короната на вишнево дърво. Игрите включват шах, дама и не-се-сърди-човече на МАСИЧКА-ИГРА с две лица, които се въртят. Освен тях едно голямо сметало и две черни дъски помагат на най-малките малчугани да се учат да смятат и четат.

Допълнителни дейности от Сдружение “Трансформатори” в района:

Освежаване на съществуващи детски люлки, пейки и кошчета, боядисване в различни цветове.

Парньори: 105 СОУ „Атанас Далчев, храм „Свети Пророк Илия“, SmartFablab, Оргахим

21-800x452


СИНИЯТ ПАРК

„Синият Парк“ е отворено градско пространство за занятия с деца и почивка, създадено по време архитектурна работилница, част от StudentFest Timisoara 2015. По покана на In Comunitate (RO), Трансформатори ръководят процеса по оформяне на идеята, дизайна и построяването на „Синия Парк“

Продължителност на проекта: 6 месеца

Партньори: 10 доброволци, In Comunitate


ФАКУЛТЕТ ЗА МЕЧТИ

„Факултет за Мечти“ беше малка дървена къщичка – пространство за игра и творчески занимания за деца. Тя беше разположена в задния двор на „Здравно-социален център за общностно развитие“ (кв. „Факултета“), където оформя кът за деца до живописна горичка. Прилепен към нея подиум служеше като сцена и допълнително място за игра. Акцент беше поставен върху връзката между процеса на игра и нейното представяне.
Къщичката беше третирана като свободно обществено пространство. Самата тя беше ажурна – ефект постигант от растера на модулна дървена конструкция покрита с прозрачен поликарбонат. По този начин всички занимания в нея бяха видими отдалеч.

Период на проекта: 2015 г.

Партньори: Фондация „Здраве и Социално Развитие“ по инициатива на „Компот Колектив“, Столична община, Oak Foundation, др. 


„НОВ ЖИВОТ“ ЗА ДЕТСКИ КЪТ

Екипът на Трансформатори взе участие в инициатива за облагородяване на детски център в квартал Факултета в София. Проектът под надслов „ул. Нов Живот“ бе организиран съвместно с Компот Колектив и е част от програмата на фестивала за изкуства „Западен парк“ на фондация Кредо Бонум и Столична Община.

Творческата работилница се състоя на 20ти и 21ви юни в двора на фонадация “Здраве и социално развитие“. Тя имаше за цел както да създаде нов кът за игра на децата, така и да им вдъхне увереност, че те сами могат да променят заобикалящата ги среда. Художниците и аниматорите на Компот Колектив поеха работата с по-малките деца като изработваха малки анимации и картини върху дървени дискове и декоративни камъчета, а после и изрисуваха новопостроените огради, пейки и катерушки. Именно с тях се зае екипът на “Трансформатори” и малко по-големите деца. По време на събитието дървени палети, дъски, автомобилни гуми бяха превърнати в обзавеждане за площадката и тя прие облика на защитен детски кът за сценични и творчески изяви, игри и забавления.

img_1362

 


Информация и снимки за проектите с любезното съдействие на Трансформатори .

„Трансформатори” е сдружение, което се занимава с проблемите на градската среда, архитектурата и дизайна.

 

 

 

You Might Also Like

%d bloggers like this: